Aktuality
Chia cheesecake
Suroviny na cesto:
- 120 g maslo
- 200g keksíky (napr. bebe)
- 1 PL trstinový cukor
Suroviny na plnku:
- 500 g jemný tvaroh (napr. mascarpone)
- 2 PL špaldová múka
- 180 g trstinový cukor
- štipka soli
- 1 ČL vanilkový extrakt / 1ks vanilinový cukor
- 1 ČL citrónová kôra
- 1 ČL citrónova šťava
- 2 ks vajíčko
- 200 ml kyslá smotana
- 3 PL CHIA semienok
RADA
1. Všetky suroviny si vyberieme z chladničky skôr, aby sa ohriali na izbovú teplotu
2. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vymastíme tortovú formu (najlepšie s herou a STRÚHANKOU)
3. Plnku pripravujeme počas pečenia cesta, aby sme ju po upečení mohli vyliať na cesto
4. Plnka musí byť mierne nadýchaná a hladká.
Postup na prípravu cesta:
1. Rozmixujeme keksíky a potom ich zmiešame s cukrom
2. Na panvici roztopíme maslo
3. Do roztorpeného masla pridáme rozmixované keksiky, ktoré sme zmiešali s cukrom a dôkladne to spolu (už na vypnutom ohni) premiešame, aby keksíky čo najviac nasiakli a neskôr sa spojili na drobivé cesto
4. Túto zmes vysypeme na dno vymastenej formy a dôkladne rukami utlačíme (aj na boky), aby nám to po upečení čo najlepšie držalo
5. Vložíme do predhriatej rúry a pri 180 stupňov, pečieme 10min
Postup na prípravu plnky:
1. Rozmixujeme tvaroh na nízkej rýchlosti
2. Postupne pridáme zmes múky a cukru
3. Pridáme štipku soli a mixujeme kým sa nám to všetko nespojí
4. Za stáleho mixovania na nízkej rýchlosti pridávame vanilkový extrakt(vanilinový cukor), citronóvu kôru a citrónovu šťavu
5. Po jednom pridáme vajíčka
6. Potom pridáme smotanu a mixujeme, kým sa všetko dôkladne nespojí
7. Pridáme CHIA semienka, ktoré zamiešame vareškou
8. Hotovú plnku vylejeme na cesto a pečieme pri 150 stupňov asi 35-45min
Dobrú chuť!