Recepty
Domáci kváskový chlieb s CHIA semienkami
Suroviny rozkvas :
- 120g ražná múka cz
- 120g vody
- 1PL ražný kvások
Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme 9-12 h odpočívať. Alebo cez noc.
Suroviny cesto :
- 430g voda
- 50g ražná múka chlebová
- 100g semolína
- 100g špalda hladká
- 100g manitoba
- 100g polohrubá pšeničná múka
- 150g hladká pšeničná múka
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 čajová lyžička mletá rasca
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 polievková lyžica Chia semienok
Postup :
Do misy vložíme vodu, všetky múky a kuchynským robotom miesime cca 10 minút na prvom stupni. Takéto cesto necháme 1h oddychovať .
Pridáme rozkvas a kuchynským robotom miesime cca 10 minút na prvom stupni .Takéto cesto necháme opäť 1h oddychovať . Následne pridáme soľ, rascu, olej, CHIA semienka, miesime cca 15 minút na prvom stupni a aby sa všetko dobre premiešalo .
Cesto preložíme do naolejovanej misy a necháme kysnúť v prvej fáze 2 hodiny. Počas kysnutia ho 2 - 3x preložíme.
Po prvej fáze kysnutia si vyklopíme cesto na kuchynsú linku, ktorú si dobre naolejujeme a cesto poprekladáme a stočíme, vytvarujeme bochník v tvare ošatky, pomúčime a vložíme spojom hore do ošatky.
Necháme finálne kysnúť cca 1 - 3 hodiny podľa teploty v izbe, alebo v chladničke cez noc 8 hodín /ja preferujem najviac nočné kysnutie v chladničke/.
Nakoľko je chlieb hydratovanejší, ideálne je ho piecť v pekáči, liatinovom hrnci alebo janskej mise s pokrievkou.
Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov.
Keď je rúra vyhriata bochník si pomocou papieru na pečenie vyklopíme na linku a opatrne ho prenesieme aj s papierom na pečenie do pekáča a narežeme. Na vrch ešte posypeme CHIA semienkami, zatvoríme pokrievkou a pečieme pri 250 stupňoch 35 minút a 15 minút pri 200 stupňoch, až do konca pečieme s pokrievkou.
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke aspoň 2 hodiny.
Dobrú chuť :)
pozrieť chia semienka tu: