Recepty
Slané chia tyčinky
Potrebné suroviny:
- 175g celozrnnej špaldovej múky
- 75g hladkej bielej múky (možno zameniť za špaldovú) + pár lyžíc na pomúčenie
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 10g chia semienok + 1 polievková lyžica na posypanie
- 1 čajová lyžička oregána
- 35g extra panenského olivového oleja (možno nahradiť hociakým iným)
- 115g vlažnej vody
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- trošku rastlinného mlieka na potretie tyčiniek
Postup:
- Do veľkej misky preosejeme cez sitko múky, sódu bikarbónu, soľ a sušený cesnak
- Pridáme oregáno a chia semienka
- V menšej miske si z vody, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme asi 10 minút odstáť
- Do suchej zmesi pridáme olej a premiešame
- Aktivovaný kvások primiešame k zmesi a vypracujeme cesto
- Hnietime ho cca 5-7 minút a potom ho vložíme naspäť do misky, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút
- Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na obdĺžnikový tvar, tak aby malo hrúbku okolo 3-5 mm (čím tenšie, tým chrumkavejšie tyčinky)
- Potrieme rastlinným mliekom a posypeme chia semienkami, prípadne soľou a oregánom
- Cesto si nakrájame (najlepšie “kolieskom na pizzu”) na tyčinky a uložíme ich na plech
- Pečieme pri 180tich stupňoch cca 20 minút (do zlatohneda), niekedy sa doba pečenia môže líšiť
- Po upečení necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť ;)
pozrieť chia semienka tu: